Thursday, 15 November 2012

hammerhead sharkSembilan diketahui spesis pelbagai 0,9-6 m (3,0-20 kaki) panjang dan berat 3-580 kg (6,6 £ 1300). [2] [3] Walaupun spesies hammerhead beberapa agak besar, ini adalah lebih langsing dandiselaraskan berbanding jerung besar yang lain, yang sudah pasti meningkatkan kelajuan mereka dan manuverability di dalam air. [4] mereka biasanya cahaya kelabu dan mempunyai warna kehijauan kepada mereka. Perut mereka adalah putih yang membolehkan mereka untuk berada dekat ke bawah laut dan campuran dalam untuk menyelinap atas mangsa mereka. [5] Kepala mereka mempunyai unjuran sisi yang memberi mereka bentuk tukul seperti.


Satu Costa Rica jerung hammerhead
Ia telah ditentukan baru-baru ini bahawa yang bentuk-seperti tukul kepala mungkin telah berkembang (sekurang-kurangnya sebahagian) untuk meningkatkan wawasan haiwan. [6] The kedudukan mata, dipasang pada sisi kepala tukul tersendiri ikan yu memberi yu baik 360-darjah penglihatan dalam satah tegak, bermakna mereka boleh lihat di atas dan di bawah mereka pada setiap masa. [7] bentuk kepala sebelum ini dianggap untuk membantu yu mencari makanan, membantu dalam cara menggerakkan rapat-suku dan membenarkan perubahan mendadak pergerakan tanpa kehilangan kestabilan. Walau bagaimanapun, ia telah mendapati bahawa struktur luar biasa vertebra adalah memainkan peranan penting dalam membuat giliran dengan betul, lebih kerap daripada bentuk kepala, walaupun ia juga akan beralih dan menyediakan lif. Dari apa yang diketahui tentang jerung Winghead, ia akan muncul bahawa bentuk kepala tukul mempunyai kaitan dengan fungsi deria berkembang. Seperti semua jerung hammerhead mempunyai liang deria electroreceptory dipanggil ampullae daripada Lorenzini. Dengan mengedarkan reseptor kawasan yang lebih luas, hammerhead boleh menyapu mangsa lebih berkesan. [8]
Hammerhead mempunyai mulut yang tidak seimbang kecil dan seolah-olah melakukan banyak memburu bawah. Mereka juga dikenali untuk membentuk sekolah pada siang hari, kadang-kadang dalam kumpulan lebih 100. Pada waktu malam, seperti jerung yang lain, mereka menjadi pemburu bersendirian.

No comments:

Post a Comment